Nieuws
Nieuw goedgekeurde projecten november 2018
- Microbalans in de geitenhouderij
- Centrum voor Educatie, Innovatie en Fascinatie voor Plantaardige Eiwitten
- Meer eiwit van eigen land
- Farmertronics: ontwikkeling van een autonome, lichte, electrische robottrekker
- Mannenvlees; verkoop van charcuterie
- Biologische gewasbescherming in de gangbare aardbeienteelt
- I2I: Uitwisseling varkenshouders Brabant en Emilia Romagna
- Goeie Worst
- Omfietsvarkensvlees
- Koepelplan Voedselbossen
- Mobiele slachterij voor varkens
- Prolariks, aardbei
Nieuw goedgekeurde projecten september 2018
- Verbetering diergezondheid in de varkenshouderij
- Uitvoering gebiedsplan Duinboeren 2018 - 2022
- Biologische theeplantage
- Snelle transitie naar robuuste biologische aardappelteelt
- Inwinning sensordata uit tractoren en landbouwwerktuigen voor precisielandbouw
- Circus rond 'appels en peren' en circulariteit
- One2Born 3.0 in de Brabantse vleeskuikenpraktijk
- Boer Bas; biologisch moestuinieren met varkens
- Agroforestry Netwerk Brabant fase 2
LIB bijeenkomst Duurzame ontwikkeling in de Aardappelketen
Op 5 september was de Stuurgroep LIB op bezoek bij akkerbouwbedrijf van familie de Jager in Zevenbergschenhoek. Martijn de Jager gaf een introductie over de aardappelteelt op het bedrijf. In het veld worden de opbrengsten vergeleken tussen een teelt met en zonder beregening. Dit jaar geeft dat grote verschillen in opbrengst. De Jager levert de aardappelen aan LambWeston Meijer. Van dat bedrijf was Dirk Peeters aanwezig om een toelichting te geven op hun activiteiten om de teelt te verduurzamen. Waarbij de bodem een centrale rol speelt. Daarna gaf Steven IJzerman van Udea een introductie op hoe Udea klimaatneutraal wil worden door samen met haar boeren te investeren in een duurzame bodem. En Adrie Bossers, ZLTO bestuur, sloot af met te wijzen op de actie #hetezomeroogst waarin aandacht wordt gevraagd voor afwijkende producten door de hete en droge zomer. Hij wijst op de noodzaak van een gesprek over flexibilisering van ketenafspraken.
Nieuw goedgekeurde projecten juni 2018
- Insecten, meelwormen voor de food-markt
- AMFA: toevoegmiddel van mineralen leidt tot minder ammoniak
- Udea klimaatneutraal; hoe compenseer je CO2 in de agrarische productieketen samen met boeren?
- Meten is weten; klimaat in de stal bij Starfarmers
- Smaakvol genieten van gezond konijnenvlees
- Robottoepassingen in de komkommerteelt
- Fungalogic, het kweken van gebouwen met oesterzwamsubstraat
- Engerlingen voor de zwijnen; proefopzet om te kijken of varkens ingezet kunnen worden om Engerlingen te verwijderen
LIB bijeenkomst Korte Ketens
Op 20 juni organiseerde het LIB een themabijeenkomst over Korte Ketens, bij het bedrijf Natuurlijk Tomaat van Henriette en Alfons van den Hoek in Dongen. Meer dan 40 deelnemers kregen een rondleiding op het biologische glastuinbouwbedrijf (tomaten, paprika's en komkommers) en door de winkel. Waarna diverse presentaties volgden die een brede kijk boden op korte ketens; van inzicht in de omvang in Nederland en Europa (door Marjon Krol), de ervaringen en visie op korte ketens van Willem & Drees (door Drees Peter van den Bosch) tot verschillende praktijkvoorbeelden in Brabant: Qarc van Leonie van Zuilichem en Ambachtshoeve van Dirk Pullens, die beide verschillende zuiveltoetjes maken en verkopen aan diverse klanten; de Walhoeve van Corné van Roessel die vlees verkoopt van eigen vee in de eigen boerderijslagerij en aan diverse andere afnemers zoals Boerschappen en diverse restaurants; Bart Witteveen van slagerij het Streeckhuys in Deurne en oesterzwamkweekster Mariëlle van Lieshout die samen de Double Ganger hebben ontwikkeld (een hamburger waarvan 50% uit oesterzwammen bestaat) en Corné Ooms die uitlegt hoe de Europese erkenning voor de Brabantse Wal Asperges heeft geholpen bij het ontwikkelen van de markt en de teelt.
Symposium de Waarde van Groen
Bomen en planten verbeteren het woonklimaat, vestigingsklimaat en gezondheidsklimaat, vooral in de stad maar ook in de eigen agrarische sector met multifunctionele landbouw en agroforestry. Groen heeft een gunstige invloed op prijzen van huizen en bedrijventerreinen, het vermindert de luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder, verkoelt in warme periodes en zorgt voor een rijkere biodiversiteit. Op 21 maart organiseerden boomkwekers aan de N65, samen met LIB, een symposium over de Waarde van Groen. Met presentaties van onder andere: de Groene Xylotheek; ontwerpen van mosstructuren langs de N65 om fijnstof af te vangen ontwikkeld door Eric Klarenbeek; de kipcaravan van Peter van Agt en Henk Raaijmakers, LTO vakgroepvoorzitter Bomen en Vaste Planten.
Nieuw goedgekeurde projecten maart 2018
- Warmte in de koude kas; consumentgerichte biologische boomkwekerij
- E-learning voor een duurzame kalverhouderij
- Bleijendijk, landgoed biologische melkveehouderij en ondernemend
- Biologische bomen en natuurlijke kippen
- Geurloze mestkorrel uit melkveehouderij voor consumentenmarkt
- Impuls vlasteelt in Noord - Brabant
- Kuijpers Kip datachain
- Eierraaprobot voor grondeieren
- Precisielandbouw bij druiven en zachtfruit
- Ontwikkelen ammoniakanalyser voor de varkenshouderij (en kalver- en geitenveehouderij)
- Hamburgers met oesterzwam(voetjes)
- Wortelschieten; co-creatie rond eetculturen
- Foodlab Teelt Ondersteunende Voorzieningen
Activiteitenverslag 2017 is uit
Het verslag over de LIB-activiteiten in 2017 is uit. Klik hier.
Nederlandse quinoa in de picture!
Deze week (8 januari) veel aandacht voor Nederlandse quinoa in de media. Dit komt o.a. door de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die bevestigen dat quinoa geen hype is maar een blijvertje: de Nederlandse handel in quinoa is de afgelopen vier jaar verdrievoudigd. Het Zuid-Amerikaanse 'supergraan' wordt tegenwoordig ook door tientallen Nederlandse boeren geteeld. Inmiddels heeft Rens Kuijten, oprichter van de Dutch Quinoa Group, al weer vier teeltseizoenen achter zich. Ook de consumptie van quinoa in Nederland steeg enorm: van 267.000 kilo in 2012 naar 2 miljoen kilo vier jaar later. De introductie van de teelt van quinoa in Nederland is mede ondersteund door het LIB. Hieronder enkele verwijzingen naar de media: Eindhovens Dagblad; Volkskrant; RTL Z First en RTL Nieuws.
FreshCabinet op Horecava
De foodnoviteit FreshCabinet beleefde haar introductie op de Horecava in Amsterdam. FreshCabinet is een innovatie die niet mag ontbreken in de professionele horecakeuken. De kast biedt een volautomatische gecontroleerde omgeving waarin volgroeide planten langer kunnen leven en daarmee langer houdbaar zijn; en waarin jonge planten kunnen uitgroeien. Plug & Play, energiezuinig en met slimme verlichting. Dankzij de automatische licht- en waterdosering blijven kruiden en planten minimaal 8 dagen vers. De FreshCabinet is ontwikkeld met ondersteuning van de Stuurgroep LIB.