Nieuws
Jongeren: de nieuwe boeren/ondernemers!
Op 29 maart was de Stuurgroep LIB met een 40-tal genodigden te gast op het melkveebedrijf van Marly van Paassen en haar ouders in Vlierden in het kader van het thema 'Jongeren, de nieuwe boeren/ondernemers!'. In een inleiding liet Geert Wilms van LIB zien dat met name de kleinere bedrijven een bedrijfshoofd > 50 jaar heeft en geen opvolger. Van de grote bedrijven heeft meer dan 80% wel een opvolger. Wat laat zien dat de bedrijven in de toekomst groter zullen zijn en dat de financieringsbehoefte voor overname en de risico's zullen toenemen. Na deze inleiding vertelden 8 jonge ondernemers in korte pitches waar zij met hun veebedrijf heen willen. En dit varieerde van een 'klassiek' melkveebedrijf en een omschakeling van een nertsenhouderij tot een ander type veebedrijf, tot een stadsboerderij, een biologisch melkveebedrijf met zuiveltak en een nieuw stalconcept als de Koeientuin. Oftewel, meer diversiteit in de toekomst.
Green Deal Weidevarkens ondertekend
Ben en Thea Bruurs (Den Elshorst) laten hun varkens vrij buiten rondscharrelen. Klanten betalen voor de toegevoegde waarde. Er is zoveel vraag naar deze natuurlijk gehouden 'weidevarkens' dat uitbreiding wenselijk is. Met de huidige regels is het echter niet gemakkelijk om op deze marktvraag in te spelen en tot een rendabele bedrijfsvoering te komen. Op 9 maart tekenden o.a. staatssecretaris Van Dam, gedeputeerde Anne-Marie Spierings en ZLTO voorzitter Hans Huijbers een Green Deal: Den Elshorst krijgt experimenteerruimte, als voorbeeld voor andere 'natuurinclusieve' varkenshouders. LIB heeft geholpen bij de totstandkoming van deze Green Deal. Zie oa dit artikel.
Activiteitenverslag LIB 2016 is uit
Het LIB Activiteitenverslag 2016 is uit. Klik hier om het te lezen.
Opening aquaponics op Strijp-S
Op 17 februari werd 'Duurzame Kost' geopend, een aquaponics-systeem waarbij teelt op water en onder ledverlichting in een circulair proces plaatsvindt met visteelt van forellen. De totale productie bedraagt 1200 m2. De producten (vis en groenten) worden afgezet in de directe omgeving en het project geeft werk aan diverse jongeren 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' via de samenwerking met Futuris. Duurzame Kost huist op de 5e verdieping van het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven. In hetzelfde gebouw is op de begane grond Vershal het Veem gevestigd. Bij de opening waren ruim 200 mensen aanwezig en werden introducties verzorgd door Jos Hakkenes (de initiatiefnemer/ondernemer), Jack Hock van Trudo, de woningcoöperatie die eigenaar is van het Veemgebouw en Geert Wilms van het LIB; die dit project mee ondersteunt.
Nieuw goedgekeurde projecten november 2016
- Soil Optimizer, precisie bodemanalyse in real-time op het veld
- Praktijkcentrum precisielandbouw Reusel/De Kempen
- Snoertseplak; eerlijk en sociaal agrarisch bedrijf in de Peelregio
- Microbiële eiwitproductie uit restproducten
- FoodLab Voedselverspilling
- Ontwikkeling tracking & tracing bijenhouderij
- Koolstofboeren: van probleem naar oplossing
FoodLabPeel Het Spekrijt
Kunstprogramma The Art of Impact heeft een film gemaakt van FoodLabPeel en dan specifiek van de samenwerking tussen varkensboer Henk Kuijpers en zijn vriendin Horry Gouvernante en kunstenaar Tineke Schuurmans. In het kader van FoodLabPeel hebben zij Het Spekrijt ontwikkeld waarmee Henk en Horry aan een ieder die wil laten zien wat er gebeurt op het varkensbedrijf en hoe de keten rond het bedrijf in elkaar zit. FoodLabPeel is ondersteund door het LIB.
Wat eten we in 2030? Kansen voor plantaardig eiwit?
Op 23 november organiseerde LIB de themabijeenkomst 'Wat eten we in 2030; kansen voor plantaardig eiwit'; in samenwerking met de Vegetarische Slager. Met meer dan 100 deelnemers vanuit overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen, NGO's etc. De bijeenkomst vond plaats op de locatie in Breda waar in de loop van 2017 de nieuwe fabriek geopend gaat worden. Inleidingen werden verzorgd door Geert Wilms van het LIB, Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, Cor van der Weele van Wageningen Universiteit en Alexander Fiege, marketingdirecteur van Unox (Unilever). Na een heerlijke maaltijd met vegetarische hamburgers, kip-saté en sushi, volgenden nog vier korte pitches van Michael Luesink van BOON Foodconcepts, Rens Kuijten van Dutch Quinoa, Stijn Markusse van Boerschappen en Birgit Dekkers van WUR Food Process Engineering. Alle partijen leken het erover eens dat er grote kansen liggen voor plantaardige eiwitten en dat al deze initiatieven daar aan bijdragen. Gedeputeerde Henri Swinkels was blij verrast met al deze innovatieve initiatieven en ZLTO voorzitter Hans Huijbers sloot af met de woorden dat ook voor dit vraagstuk boeren een oplossing hebben.
FoodLabPeel en STROOOP op de DDW
De ontwerpen van FoodLabPeel en de STROOOP groentestroopwafels van Chloé Rutzerveld op de DDW krijgen enorm veel aandacht op de Dutch Design Week. Omroep Brabant heeft LUCY gefilmd, project van de Heydehoeve en kunstenaar Koen Vanmechelen. De Volkskrant heeft eerder al een 2-pagina groot artikel geplaats van de varkensogen gefotografeerd bij varkenshouder Henk Kuijpers, door Tineke Schuurmans. Het Eindhovens Dagblad presenteert een heel retrospectief en VPRO zendt een aflevering uit over de eetontwerpen van Chloé Rutzerveld. Nog tot 30 oktober te zien op het Ketelhuisplein, StrijpS en in gebouw M op Sectie C in Eindhoven.
Kringloopwijzer toont lage mineralenoverschotten in de bio-melkveehouderij
Veel boeren worden verplicht de Kringloopwijzer te gebruiken. In een project zijn de biologische melkveehouders van studieclub Zuid hiermee aan de slag gegaan, met LIB-ondersteuning. Op zich past het in kaart brengen van kringlopen goed bij de uitgangspunten van de biologische landbouw. De vraag is of voor bio de aannames kloppen en of het invullen nuttige informatie oplevert. Conclusie is dat de KLW de werkelijkheid goed benadert mits goed ingevuld, wat niet eenvoudig bleek. Ook zijn her en der verbeteringen aangebracht. De sector kan zich er goed mee onderscheiden vanwege de lage N- en P-overschotten. Lees hier het hele artikel wat hierover verscheen in de Ekoland.
Serious Farming verbetert drinkwaterkwaliteit varkens en biggen
Drinkwaterkwaliteit is een serieus punt van aandacht voor veel varkensbedrijven. Het project Serious Farming had als doel de drinkwaterkwaliteit en daarmee gezondheid van het varken, te verbeteren. Het project heeft diverse praktische aanknopingspunten gegeven om dit te bereiken, van professionele installaties en aanschaf van een ander type drinkbakken, tot managementmaatregelen zoals het doorspoelen van de waterleiding. Voor communicatiedoeleinden zijn de resultaten in vier korte aansprekende filmpjes gebundeld: