Nieuws

Stuurgroep LIB op bezoek in Vlaanderen

Op 14 september werd een uitwisselingsbijeenkomst georganiseerd door LIB en het Vlaamse Innovatiesteunpunt. Een Nederlands - Vlaamse groep van 50 personen bezocht een drietal locaties en wisselde ideeën en ervaringen uit rond grensoverschrijdend samenwerken. Bezocht werden het Kenniscentrum Energie op de Thomas Moore Hogeschool in Geel waar kennis werd gemaakt met enkele projecten rond duurzame energie; de Hooibeekhoeve, Praktijk- en Voorlichtingsbedrijf voor de Melkveehouderij in Geel, waar initiatieven werden gepresenteerd rond klimaatneutrale melkveehouderij, reductie van emissies en de nieuwe Europese projecten Eurodairy en SKIN (rond korte ketens); en als laatst werd het glastuinbouwbedrijf Den Berk bezocht in Merksplas, een zeer mooi en innovatief tomatenbedrijf wat diverse producten onder eigen merk verkoopt vanuit Den Berk - Délice. In totaal zijn meer dan 10 innovatieve projecten en initiatieven de revue gepasseerd die de kansen en voordelen van Nederlands - Vlaamse samenwerking onderstrepen.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2016

  • N65, weg van de groene innovatie
  • Voedsel voor vitaliteit; bodem, voedselkwaliteit en gezondheid verbonden
  • Fieldlab smartfarming Noord - Oost Brabant
  • Verwaarden van plantinhoudstoffen uit laurier
  • Aardbeien en kleinfruit innovatiecentrum van internationale allure
  • Dierenwelzijn en marktontwikkeling in de konijnenhouderij
  • Rendabel ondernemen met Agroforestry in Noord - Brabant
  • Dierenwelzijn en innovatief varkens voeren
  • Regiovoer varken - kip; met eiwitextractie uit gras - rode klaver

Lees meer >

Vorderingen in biologische bestrijding Jacobskruiskruid

Proeven met de Jacobskruidaardvlo als bestrijder van Jacobskruiskruid lijken positief uit te pakken. Op een weiland in Noord-Brabant waar de kever voor het eerst in 2011 is uitgezet, blijkt het giftige Jacobskruiskruid na 5 jaar fors te zijn afgenomen. Jacobskruiskruid is een vijand voor veehouders. Het giftige Jacobskruiskruid wordt beschouwd als een 'stille killer' omdat het gif geleidelijk tot disfunctioneren van de lever leidt. Ingekuild veevoer met Jacobskruiskruid is hierdoor onbruikbaar. De plant heeft zich explosief kunnen ontwikkelen in nieuwe natuurgebieden omdat daar nauwelijks natuurlijke vijanden aanwezig zijn. De proeven met de Jacobskruidaardvlo waren er op gericht hiervoor een oplossing te ontwikkelen. Na een aantal jaren laat dit, door het LIB ondersteunde project, zeer hoopgevende resultaten zien. Zie ook het persbericht.

Lees meer >

Biotrio ontvangt Agrofoodpluim

Op 20 juli 2016 ontving Kees van Beek, van biologisch akkerbouwbedrijf Biotrio in Langeweg, de Agrofoodpluim uit handen van Gedeputeerde Anne-Marie Spierings. Biotrio teelt op grote schaal biologische producten. Bijzonder is dat ze werken met vaste rijpaden via GPS-bestuurde trekkers, om zo een optimale bodemstructuur te creëren en behouden. De ontwikkeling van deze techniek op dit bedrijf is destijds ondersteund door LIB. Met de Agrofoodpluim zet de provincie Noord - Brabant koplopers in innovatie en verduurzaming in de agrofoodsector in het zonnetje. Zie ook dit bericht.

Lees meer >

Greentech Innovatie Award voor de bladbreekrobot

Op dinsdag 14 juni j.l. heeft de bladbreekrobot de Greentech Innovatie Award gewonnen. Uit 73 internationale inzendingen werd de bladbreekrobot als beste geselecteerd; de prijs werd overhandigd door Aalt Dijkhuizen.

De ontwikkeling van de bladbreekrobot in de tomatenteelt werd al in 2005 gestart, destijds door een consortium van telers, Priva en visiontechniek uit de Brainportregio, en met steun van het LIB. De bladbreekrobot lijdt tot een schonere handeling bij het afbreken van tomatenbladeren (geen overdracht van ziekten) en tot efficiëntie in de inzet van arbeid (- 1 fte/ha). De inmiddels commerciële robot wordt nu door 3 tuinders ingezet waaronder Vereijken in Aarle-Rixtel. De bladbreekrobot toont aan dat robotisering van menselijke activiteiten kan werken. 

Lees meer >

EU-PIG goedgekeurd

Het project EU-Pig Innovation Group (EU-PIG) is goedgekeurd voor Europese subsidie vanuit het Horizon 2020 programma (2 miljoen euro). EU-PIG is een gevolg van het LIB-bezoek aan Emilia Romagna in oktober 2014, met Provincie Noord - Brabant, ZLTO e.a. Samen met CRPA uit Emilia Romagna en ZLTO is een consortium gevormd van 19 partijen uit 13 landen met als focus innovatie in de varkenshouderij. De 13 landen vertegenwoordigen 89% van de totale varkensstapel in de EU.

De komende 4 jaren wordt intensief samengewerkt rond een aantal thema's waaronder toegevoegde waarde, dierenwelzijn, gezondheid en precisietechnieken. Er wordt samengewerkt door ondernemers, overheden, intermediaire organisaties en kennisinstellingen.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2016

  • LUCY BOAR; samenwerking Heydehoeve en kunst
  • Productontwikkeling circulaire oesterzwammen
  • STROOOP! Groentestroopwafels op basis van reststromen
  • Sunny Eggs, proefpilot biologische kippen en zonnepanelen
  • Boerenvoedselbelevingsapp
  • De Flexitarische Slager
  • Plantenstoffen uit Tagetes en brandnetel
  • Algenproductie en biologische luchtwassing
  • Langstraat revisited; Brabants Leer van Gras tot Tas
  • Pilotproject toepassing big data analyse in teelt van pootaardappelen
  • Cradle to Cradle stallenbouw in de melkveehouderij
  • Naar een vernieuwende aanpak voor een gezonde levensduur van melkvee (app)
  • Vierkantsverwaarding sorghum
  • Maatlat Schoon Erf Stichting Milieu Keur

Lees meer >

Stuurgroep LIB en Innovatie in de Boomkwekerij

Op 24 juni was de Stuurgroep LIB met een aantal genodigden te gast op het bedrijf van Johan Jansen 'Special Plant Zundert', voor de themabijeenkomst over innovatie in de boomkwekerij. Johan heeft 6 jaar geleden het tomatenbedrijf overgenomen en is afgelopen jaren succesvol omgeschakeld naar speciale concepten in de boomkwekerij, zoals gericht op inhoudsstoffen. Naast een rondleiding op het bedrijf waren er diverse presentaties, van Henk Raaijmakers, voorzitter LTO vakgroep boomteelt, over de boomkwekerij als oplossing voor allerlei maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat; Herman de Boon, bestuursvoorzitter van het Kenniscentrum Plantenstoffen over de kansen van inhoudsstoffen voor de plantaardige sectoren; Henry Lommerse, van Lommerse Breeding, over de stand van zaken rond Nederlandse Stevia; Charl en Jack Goossens van GOVA over de kansen voor laurier en het belang van een verdienmodel voor de tuinder; en Pernille Mulder en Matthijs Kok, 2 HAS studenten die onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van inhoudsstoffen uit de reststromen van de teelt van Gaultheria (dat waardevolle wintergreen olie bevat).

Lees meer >

Opening innovatieve varkenstal in Oirschot

In april openden Wilma en Kees van der Meijden - Welvaarts hun nieuwe innovatieve varkenstal in Oirschot. Het openingsweekend trok maar liefst 5.000 bezoekers! De supermoderne kraamstal is gecombineerd met het praktijktrainingscentrum van Varkens.nl en een zichtlocatie.

Lees meer >

Eerste steek Brabantse Wal Asperge

Op donderdag 21 april vond de eerste steek van de Brabantse Wal asperge plaats in aanwezigheid van o.a. Hans Huijbers en Anne-Marie Spierings. De eerste steek is elk jaar aanleiding voor een feestje. Dit jaar was er een extra aanleiding omdat de Brabantse Wal asperge onlangs is erkend als Europees streekproduct. Op de Brabantse Wal worden op ongeveer 50 hectare asperges geteeld, een areaal wat groeiend is door de groeiende belangstelling voor het speciale product.

Lees meer >