Nieuws
Griekse delegatie wil leren van landbouwinnovatie in Brabant
Als vervolg op een bezoek van Geert Wilms van LIB aan Griekenland in november 2018, waarbij hij de werkwijze van het LIB heeft geïntroduceerd tijdens een congres voor 250 deelnemers, georganiseerd door oa het NL Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft een groep van 19 Grieken eind augustus een bezoek gebracht aan Noord-Brabant. De Grieken hadden een diverse Agrofood achtergrond; zoals buffelboer, akkerbouwer en wijnboer, maar ook een bank, een verzekeringsmaatschappij, een zuivelaar en overheden. En verder waren ook de FAO vertegenwoordigd en de Nederlandse Ambassade uit Athene. Het LIB had een heel gevariëerd programma georganiseerd voor de groep in samenwerking met ZLTO, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, FrieslandCampina en HAS Hogeschool. Ook werden diverse bedrijven bezocht: De Kruidenaer in Etten-Leur, NatuurlijkTomaat in Dongen, varkensbedrijf Van der Meijden in Oirschot, GrowWise van Signify in Eindhoven, VandenBorne aardappelen, De Ruurhoeve, Van den Berk boomkwekerij, PhilipsFruittuin en Bavaria. Eind oktober 2019 vindt een terugkoppeling plaats van het bezoek tijdens het Agribusiness-forum-2019 http://agribusinessforum.org/agribusiness-forum-2019/ in Griekenland, waar ook de beide Ministers van zowel Agricultural Development and Food en Toerisme van Griekenland aanwezig zullen zijn.
Drip-irrigatie in aardappelen voor efficiƫnter watergebruik
Akkerbouwer Huijsmans in Nieuw Vossemeer is samen met McCain dit jaar gestart met het testen van drip irrigatie op 8 hectare aardappelen. Samen met McCain is een protocol opgezet voor drie teeltseizoenen om maximaal succes te garanderen. Met deze opzet wordt uitgezocht of het water bij drip irrigatie efficiënter ingezet kan worden dan met de haspel (minder mm’s water per ton aardappel), middels flow meters wordt dit precies gemeten. Daarnaast wordt er ook het aantal draaiuren en brandstof verbruik gemeten.
Stuurgroep LIB bezoekt 2 bedrijven
Op 26 juni bezocht de Stuurgroep LIB 2 Brabantse bedrijven. Het eerste bedrijf was Pieter van der Berk boomkwekerijen in Sint Oedenrode, gespecialiseerd in laanbomen, coniferen, vormbomen, rhododendrons en solitaire bomen en struiken met een enorm assortiment van 1600 soorten. Met 100 personeelsleden, 380 hectare in Nederland en 120 hectare in Duitsland, zijn ze één van de grootste boomkwekerijen in Europa. Ze zijn actief in enkele opvallende projecten, zoals het leveren van bomen en struiken voor het 'vertikale bos' op de Trudo-toren die momenteel gebouwd wordt. Ook zijn ze gestart met biologische teelt. En het ttweede bedrijf was het varkensbedrijf van Kees van der Meijden in Oirschot, waar ook diverse andere activiteiten worden ontplooid zoals een boerderijterras, boomkwekerij, een opleidingsprogramma voor werk in de agrarische sector (VPO) en een nieuwe tak: een belevingsplek op een andere locatie, met horeca, verblijfsaccommodatie, boerderijwinkel, wandelpaden, voedselbos etc.
Groente verspillen? Niet met Little & Fresh
Minder groente verspillen? Denk klein! Die gedachte bracht biologisch groentekweker Adri Jonkers uit Middelbeers op het idee om kleine groentes te kweken. Met Little & Fresh doen distributeur The Greenery, veredelaar Rijk Zwaan en Jumbo Supermarkten een pilot om kleine groentes commercieel op de markt te brengen. Consumenten zijn enthousiast. Met steun van het LIB begon Adri Jonkers 5 jaar geleden met het kweken van kleine groenten en nu liggen ze in de supermarkt. Lees meer in dit artikel.
Nieuw goedgekeurde projecten juni 2019
- Integraal sturen van ammoniakemissie uit melkveestallen
- Sprinkhaneneiwit, pilotboerderij testfase in Someren
- Sensorgestuurd waterhuishouding van den Borne Aardappelen
- Aardappel druppelirrigatie proef in combinatie met fertigatie
- The Quinoa Company; opzet kenniscentrum in Den Bosch, Brabant
- Circulaire inzet van digestaat ter bevordering van duurzame energie, emissiereductie, bodemleven en biodiversiteit
- Porcus Campus Aarle-Rixtel
- Kippensoep: voeren van natte voedselreststromen aan kippen
- Loonmelken als ondersteuning in de bedrijfsstrategie
- Textureren van veldbonen voor vleesvervangers
- Eiwitoptimalisatie bij weidegang door inzet NIR-sensoren
Mobiele slachterij wint het beste idee van Varkensland
Het beste idee van Varkensland 2019 is een mobiele slachterij, vanwege de grote impact voor het varken, de ondernemer en het concept en het biedt nieuwe perspectieven, aldus de jury. Het initiatief lkomt van Ruud Pothoven, waar onder andere varkenshouder Ben Bruurs ook bij betrokken is, en wordt ondersteund door het LIB. Met de mobiele slachterij kunnen 30 varkens per dag geslacht worden, op de boerderij. Wat veel minder stress geeft voor de dieren. De initiatiefnemers zijn met Bionext een crowdfundingsactie gestart om de slachterij te financieren.
LIB bij Global Food Innovation Summit in Milaan
Geert Wilms heeft 7 mei op de ‘Global Food Innovation Summit’ in Milaan, tijdens Seeds & Chips een inleiding gegeven over Landbouw Innovatie in Brabant (als Publiek Privaat Partnership van ZLTO en Provincie Noord-Brabant) en circulaire landbouw. Er waren meerdere inleiders zoals Martin Scholten (WUR) en Aldrik Gierveld (LNV) en de discussie werd geleid door HKH Princes Viktoria de Bourbon de Parme.
Melkveehouder Knegsel ontwikkelt geurloze mestkorrels van eigen koeien
Melkveehouder Jos Seuntiëns uit Knegsel werkte jarenlang aan een systeem wat de mest van zijn eigen koeien omzet in geurloze mestkorrels voor consument en hovenier. Natuurlijke mestkorrels voor in de tuin rechtstreeks van de koeienboer. En dat alles via een uniek en vernuftig systeem op het eigen erf, en met ondersteuning van LIB. Lees meer in het artikel in het Eindhovens Dagblad.
Slimme Stal wint Duitse innovatieprijs dierenwelzijn
Op 8 april mocht Gé Backus, van Connecting Agri & Food, de innovatieprijs in ontvangst nemen van het Duitse Initiative Tierwohl. Met deze prijs van meer dan € 150.000 gaat Connecting Agri & Food vanaf 1 juli het Slimme Stal systeem installeren op 30 Duitse bedrijven. Twee LIB-projecten hebben een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van het Slimme Stal systeem, waarbij via sensoren in de stal informatie over het stalklimaat wordt doorgestuurd naar een app zodat direct bijgesteld kan worden.
Sociaal groeigeld voor Kipcaravan
Peter van Agt heeft financiële ondersteuning gekregen voor uitrol van zijn 'kipcaravans' vanuit een nieuw investeringsfonds van de Provincie Noord - Brabant om initiatieven van sociale ondernemers in Brabant verder te helpen. Een kipcaravan is een mobiele kippenstal met maximaal 249 kippen die op verschillende terreinen kan worden ingezet. De eieren kunnen via een ei-automaat verkocht worden. De kipcaravan is ontwikkeld door pluimveehouder Peter van Agt samen met een compagnon. Bij het beheer van de caravan, het uithalen van de eieren en het verzorgen van de kippen, worden werknemers betrokken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat voor hen ontzettend leuk werk is en wat het een heel sociaal project maakt. Het bouwen van de eerste 2 kipcaravans is twee jaar geleden (2017) door LIB ondersteund.