Nieuws

Lidl sluit Hutspotakkoord met biologische telers

Op 29 oktober werd het Hutspotakkoord getekend tussen Lidl en Biohuis. Lidl belooft hierin aan de boeren de omzet van biologische groente en fruit in 2026 (ten opzichte van 2022) te verdubbelen en waar mogelijk biologische producten uit Nederland in de schappen te zetten. Biologische aardappelen, peen en uien om hutspot te maken krijgen hierbij speciale aandacht. 

Lees meer >

Provincie Noord-Brabant keurt extra LIB-module goed voor projecten biologisch

Provincie Noord-Brabant heeft de LIB-regeling uitgebreid met een extra module gericht op ontwikkeling van de biologische landbouw. In het kader van deze extra module is in 2024 een budget beschikbaar van € 30.000 voor projecten en in 2025 een budget van € 70.000. Meer informatie over de LIB-regeling mét deze uitbreiding is te vinden op de website van Provincie Noord-Brabant. En het aanvraagformulier is te vinden onder 'projectondersteuning'. 

Lees meer >

Glastuinbouw en verbinding met de omgeving

Op 18 september was Stuurgroep LIB met een groep van ongeveer 50 genodigden te gast bij Wim Peters Kwekerijen in Someren, voor het thema 'verbinding intensieve tuinbouw met de omgeving, integrale duurzaamheid, met speciaal aandacht voor biodiversiteit'. Na een welkom door Lisa Peters, volgde een toelichting door financieel Manager Nick Greijmans over de duurzaamheidsstrategie van de kwekerij. Erg indrukwekkend hoe de kwekerij bezig is invulling te geven aan de ambitie aardgasvrij in 2033 en hoe er nu al wordt gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit in samenwerking met het IVN. Na een rondleiding en opening van de Tomatenroute, volgden nog presentaties door Jan Meeuws van het IVN, door Emile Stöver van de Federatie Vruchtgroente Organisatie, door Hannah Bakker van Bakker-Barendrecht en door Dewi Hartkamp van SIGN; over duurzaamheidsinitiatieven in de (glas)tuinbouw.

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten september 2024

  • Miscanthus, vitaal uitgangsmateriaal
  • Drones inzetten om dierenleed te voorkomen
  • EcoPavePlus: van stalvloer naar Duurzame Weg
  • Sensoren in de akkerbouw, detectie van ziektes in een heel vroeg stadium
  • Boerschappen Groothandel voor biologische en natuurinclusieve boeren
  • Biologische AGF Kennis in de retail in Brabant
  • Plantpads, professioneel gebruik (Fase 3)

Lees meer >

In Memoriam: Marc Kroonen

Ons bereikte het trieste bericht dat Marc Kroonen plotseling is overleden.

Vorig jaar september hebben we nog gezamenlijk met Marc en zijn echtgenote Brigitte een leuke en interessante bijeenkomst op Vredepeel georganiseerd:

De toekomst voor intensieve teelten op zandgronden

Welke uitdagingen zijn er voor de intensieve teelten (groenten, akkerbouwmatige tuinbouw en aardappelen) in de komende jaren op zandgronden, o.a. met betrekking tot KRW 2027, 7e APN en Gewasbescherming 2030? Dit vraagstuk stond centraal tijdens de bijeenkomst in september, waarbij we met 55 personen te gast waren bij WUR Open teelten Vredepeel. Marc Kroonen (bedrijfsleider Vredepeel) prikkelde de aanwezigen met zijn visie en gaf inzicht in het onderzoek op Vredepeel, tijdens een presentatie en een rondrit langs de proefvelden.

Wij gaan Marc missen en wensen Brigitte en zijn dierbaren veel sterkte bij dit ongelofelijke verlies. 

Lees meer >

Themabijeenkomst 'hoge productiviteit en slim met natuur en klimaat'

Op 5 juni was de Stuurgroep LIB, samen met ruim 50 genodigden, te gast op het melkveebedrijf van Christien Ondersteijn en Jan-Klaas van Calker. Met als thema 'hoge productiviteit in combinatie met slimme natuur- en klimaatmaatregelen; met positieve effecten voor de omgeving, boer en koe'. Dit thema werd door 3 melkveehouders belicht: Christien Ondersteijn, Jeroen van Erp en Manon van Balkom. Daarnaast gaf Gerard Migchels, van WLR een interessante presentatie over wat melkveehouders met managementmaatregelen kunnen doen om de emissies van stikstof en broeikasgassen omlaag te brengen. Op basis van meerjarig praktijkonderzoek in het Netwerk Praktijkbedrijven was duidelijk te zien dat hier veel mogelijk is. Tenslotte deelde Oege Jacob Brouwer van ZuivelNL hun visie op dit thema. 

Lees meer >

Nieuw goedgekeurde projecten juni 2024

  • Datagedreven aardappelteelt
  • Peel-BUuRen: Kringloopmeststoffen uit de regio blijven binnen de regio
  • De Passieve Kas, energie neutraal
  • Jonge boeren aan de slag met kennis van de bodem, inspiratie uit de vorige generatie.
  • ‘De Plukaardappel’: langdurig aardappelen oogsten van een plant die doorgroeit
  • Biogas-hub Haps
  • Biologisch warme maaltijd in ziekenhuis setting
  • Biologisch aanzuren van dierlijke mest: snelle kosteneffectieve methode voor terugdringen van emissies.

Lees meer >

Colorado Beetle Catcher wint Europese prijs!

Op 7 mei zijn de winnaars van de EIP-AGRI Innovation Awards bekend gemaakt. In de categorie ‘Duurzame inzet van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw’ werd de Nederlandse innovatie ‘Colorado Beetle Catcher’ de winnaar. Deze innovatieve machine bestrijdt de Coloradokever op een mechanische manier door gebruik te maken van het natuurlijk gedrag van de kever. Het LIB heeft de ontwikkeling van een kleine versie van deze machine ondersteund die ingezet kan worden op kleine arealen. Daarnaast is eerder al een grote versie ontwikkeld voor toepassing op professionele bedrijven die inmiddels internationaal wordt verkocht. Zie het nieuwsbericht hierover.

Lees meer >

Eerste LaserWeeder in Europa bij Green Specialties in Lierop

Green Specialties in Lierop gaat vanaf dit jaar de onkruiden te lijf met de LaserWeeder. Gewascamera’s herkennen met behulp van kunstmatige intelligentie of een plantje een onkruid is of niet. Vervolgens schieten de dertig lasers via beweegbare spiegels hun stralen op het doel af, waarna het onkruid verbrandt en niet verder groeit. De LaserWeeder wordt vooral in de biologische teelt ingezet. Stuurgroep LIB ondersteunt een project waarbij verbinding gelegd wordt met kennisinstellingen in Brabant en andere telers kunnen kennismaken met de nieuwe LaserWeeder via demonstratieactiviteiten. Zie het artikel in het Eindhovens Dagblad over deze innovatie.

Lees meer >

Eerste Kipcaravan in Uganda

In 2017 werd de eerste Kipcaravan geproduceerd; een concept wat ontwikkeld was door Erik van den Oord en pluimveehouder Peter van Agt. Begin 2024 is het concept geprofessionaliseerd en zijn er in totaal al ongeveer 70 mobiele kippenstallen geproduceerd. Onlangs is de eerste Kipcaravan aan Uganda geleverd aan stichting Angel's Center enerzijds om daar een duurzame geldstroom voor families met gehandicapte kinderen te genereren en anderzijds te laten zien dat kinderen met een beperking prima hun steentje kunnen bijdragen in de maatschappij. Zie het filmpje van de Kipcaravan in Uganda en het verhaal hierachter.

Lees meer >

1 2 3 4 ... 25 volgende >